Blessurepreventie

 

Doordat de belasting tijdens bijvoorbeeld het sporten hoger is dan de belastbaarheid van het lichaam, spieren en/of pezen moeten verder rekken of meer kracht leveren dan ze eigenlijk aankunnen. Daardoor kan er overbelasting of zelfs een blessure ontstaan. Met de juiste adviezen kun je dat voorkomen of zorgen dat dit niet weer gebeurt.

 

Wat houdt dit nou in de praktijk in?

Door metingen worden alle gegevens verzameld op een zogenaamde meetformulier. Bijvoorbeeld de hoek die een gewricht kan maken bij het buigen of de lengte van een spier. Het meten gebeurt wanneer het lichaam in goede conditie is.Na een herstelde blessure kan vervolgens gekeken worden naar de conditie van bijvoorbeeld een spier en dat kan dan vergeleken worden met de metingen die gedaan zijn toen het lichaam in goede conditie was. Zo kan bekeken worden of de spier al weer sterk genoeg is om bijvoorbeeld op het niveau te sporten van voor de blessure.

 

Oorzaak van blessures

Sportblessures ontstaan door onjuiste trainingsmethoden, slechte voorbereiding/warming-up, slechte conditie, slecht materiaal of verkeerde schoenen. Acute blessures worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een val, klap, botsing of een verkeerde beweging. Hierdoor ontstaan dan vaak een zwelling, kneuzing, scheuring, verstuiking of botbreuk. Chronische blessures ontstaan door overbelasting c.q. het continue herhalen van een beweging. Sportblessures kunnen ook ontstaan door andere factoren, zoals leeftijd, bouw of een slechte houding.

 

Sportblessures voorkomen

Blessures kunnen worden voorkomen door goed schoeisel, kleding, veilig materiaal,juiste trainingsmethode. Veel blessures ontstaan wanneer iemand te snel veel wil sporten omdat dan de spieren en gewrichten te zwaar of verkeerd worden belast.Bouw de training zorgvuldig op. Een warming-up van 10 minuten geeft goede doorbloeding en bereidt de spieren en gewrichten voor. Neem pijnsignalen serieus en neem voor oude blessures de tijd om te herstellen. Zwachtels en bandages helpen ook goed.Let op gezonde voeding en neem voldoende rust. Na sport moet u niet meteen gaan rusten.In de spieren hebben zich afvalstoffen opgehoopt, die pijn en vermoeiend gevoel veroorzaken.De cooling-down voert deze afvalstoffen af, waardoor spierpijn wordt voorkomen.Blessurepreventie kent drie vormen: primaire, secundaire en de tertiaire preventie.

 

Primaire preventie:

Dit is het voorkomen van blessures. Doormiddel van anamnese, inspectie, het functieonderzoek, massages en goed onderbouwde trainingen worden blessures voorkomen. Bij de anamnese, inspectie en het functieonderzoek wordt, voor je begint met trainen middels een meetformulier opgenomen hoe je lichaam er uitziet, wat zit recht, wat staat krom, spierspanning en andere mogelijke afwijkingen waaruit een blessure zou kunnen ontstaan. Door daar tijdig de aandacht op te richten verklein je de kans op blessures. De anamnese, inspectie, het functieonderzoek en massage komen ook voor bij de secundaire en tertiaire preventie.

 

Secundaire preventie

Het snel herkennen van de eerste tekenen van overbelasting hoort bij de secundaire preventie. De symptomen van overbelasting worden vaak niet onderkend en met die beginnende overbelasting wordt gewoon door getraind. Beginnende overbelasting kan al snel lijden tot chronische blessures als die tekenen niet worden herkend en onderkend.

 

Een aantal van de symptomen zijn:

• Prestatiedaling

• Ziek worden

• Slechte eetlust

• Slecht slapen

• Hoge bloeddruk

• Langzamer herstel

 

Om overbelasting te voorkomen zijn dit een aantal punten waar je op kunt letten:

• Goede cooling-down

• Goede kleding voor de tak van sport die je beoefend (geen tennisschoenen voor hardlopen).

• Massage voor of na de training

• Bandage

• Rust en ontspanning

 

Tertiaire preventie

Bij tertiaire preventie moet je denken aan het handelen bij een acute blessure. Bijvoorbeeld het koelen bij het verzwikken van een enkel, rust en aangepaste belasting bij het herstel door vervangende trainingsarbeid om te zorgen dat de algehele conditie niet te ver terug loopt. Veelal zijn blessures een gevolg van een disbalans tussen houdingsspieren (verslapping) en bewegingsspieren (verkorten van) of een asymmetrische ontwikkeling van het lichaam door eenzijdige training of overtraining. Door weerstandoefeningen en conditietraining is het mogelijk om daar waar het nodig is de kracht in de spieren te herstellen en doormiddel van massage krijg je ontspanning en versneld herstel in de overbelaste spieren. Voor wie na een blessure al weer lekker kan trainen, maar het vertrouwen nog niet heeft in de volledige belasting van bijvoorbeeld een wedstrijd, biedt Namasté tapen en bandageren. Hierbij wordt de aangedane spier of het gewricht "gefixeerd" in een bepaalde houding, zodat de belasting ervan niet te hoog kan oplopen en de kans op het terugkomen van de oude blessure of het ontstaan van een nieuwe wordt verminderd. 

Blessures of herhaling van blessures kunnen worden voorkomen door advisering ten aanzien van schoeisel, trainingsaspecten en dergelijke. Ook kan als dat nodig is een preventieve bandage en/of tape worden aangelegd en kunnen oefeningen worden meegegeven om het herstel te bevorderen.